Regulament

Concursul Național de Matematică LuminaMath

Regulament de organizare și desfășurare 2024-2025

LuminaMath este un concurs național de matematică destinat elevilor claselor II-VIII, oferindu-le posibilitatea de a-și verifica cunoștințele la nivel național.

Anul acesta organizăm a XXVIII-a ediție a concursului LuminaMath. Concursul se va desfășura în doua etape: Etapa Online și Etapa Scrisă.

1.png

Concursul nostru își propune atragerea copiilor către științele exacte, creșterea randamentului la matematică, familiarizarea elevilor cu atmosfera de examen și testele de tip grilă, cât și pregătirea acestora în vederea susținerii testelor de tip internațional.

1. Calendar:

    04 – 08 Noiembrie Etapei Online a concursului desfășurată pe zile (interval orar 15:00-20:00) *(*data de 09 noiembrie rezerva in functie de inscrieri) *
  • Luni 04 Noiembrie clasa a V-a
  • Marți 05 Noiembrie clasa a IV-a
  • Miercuri 06 Noiembrie clasa a VII-a și clasa a VIII-a
  • Joi 07 Noiembrie clasa a III-a
  • Vineri 08 Noiembrie clasa a II-a și clasa a VI-a
    18 NoiembrieAfișarea rezultatelor Etapa online
    14 Decembrie –Desfășurarea concursului Etapa Scrisă – între orele 10.00-12.00
    23 Decembrie Afișarea rezultatelor
    23 Decembrie - 03 Ianuarie – Contestații până în ora 14:00
    14 Ianuarie – Afișarea rezultatelor finale

*Important! Pentru Etapa Online nu se acceptă contestații.

2. Taxa de participare

Nu se percepe taxa de participare.

 

3. Premii

Diplomele de premii se acordă după următorul punctaj:

Pentru Etapa Scrisă se vor acorda următoarele diplome după punctaj pentru clasele V-VIII:
Diplomele se acordă după următorul punctaj:
85-100 puncte – Premiul I
70-84,9 puncte – Premiul II
60-69,9 puncte – Premiul III
50-59,9 puncte – Mențiune

La etapa națională, pentru elevii de nivel primar se acordă premii speciale.

Diplomele se acordă după următorul punctaj pentru clasele II-IV:
– 85-100 puncte – Diploma de excelentă
– 70-84,9 puncte – Diploma de merit
– 60-69,9 puncte – Diploma de apreciere
– 50-59,9 puncte – Diploma de recunoaștere
– Sub 50 puncte – Diploma de participare

La etapa națională, pentru elevii de nivel primar se se acordă premii speciale.

 

4. Tabăra Națională

Elevul care va ocupa primul loc pe județ, pe fiecare clasă în parte, având un punctaj de minim 90 de puncte, va fi premiat cu o tabără națională care va cuprinde și ore de matematică. Se va premia primul loc pe județ având punctajul cel mai mare obținut. Pentru București se premiază fiecare sector, primul loc pe sector.

 

5. Înregistrare

5.1. Etapa Online:

Înscrierea se va face în perioada 23 septembrie - 31 Octombrie online, pe platforma www.luminamath.org, completând toate datele cerute în formularul de înregistrare; după înregistrare, sistemul va trimite automat un e-mail de confirmare care va conține datele înscrise pentru userul respectiv. Username-ul va fi adresa de e-mail cu care s-a completat formularul de înscriere, iar parola este aleasă de către utilizator.

IMPORTANT! Pentru fiecare elev se va folosi o adresă de e-mail unică. Nu pot fi înregistrați doi sau mai mulți elevi cu aceeași adresă de e-mail. Înscrierea se face în fiecare an. Se poate face înscrierea cu aceeași adresa de e-mail, însă este necesara înscrierea.

Vă veți putea loga pe site cu adresa de e-mail și parola aleasă și veți putea modifica anumite detalii ale contului dumneavoastră (școala, județul, etc) mai puțin parola și adresa de e-mail.

5.2. Etapa Scrisă:

In această etapă vor merge doar concurenții CALIFICAȚI la Etapa Online, conform criteriilor stabilite. Aceștia se vor prezenta în centrele stabilite de către organizatori și anunțate pe e-mail sau în contul personal. Centrele vor fi anunțate în timp util pe website sau e-mail sau în cont astfel încât elevii să-și poată programa deplasarea către centrul în care se vor prezenta la Etapa Scrisă.

 

6. Desfășurarea concursului

Evaluarea la fiecare etapă a concursului este organizată printr-o probă de tip test grilă.
La etapa online subiectul probei conține 15 de probleme pentru clasele II-IV și 20 de probleme pentru clasele V-VIII.
La etapa scrisă subiectul probei conține 30 de probleme pentru clasele II-IV și 40 de probleme pentru clasele V-VIII.

Elevii vor alege/încercui o singură variantă de răspuns.

7. Acordarea punctajului

Toate problemele ce alcătuiesc un test sunt punctate la fel indiferent de gradul de dificultate pe care îl au.

Formula de calcul a punctajului Online este:

Pentru clasele II-IV:
P = 25 (oficiu) + (5 x NRC – 1 x NRG)
și
Pentru clasele V-VIII:
P = 20 (oficiu) + (4 x NRC – 1 x NRG)

Formula de calcul a punctajului final este:

Pentru clasele II-IV:
P = 25 (oficiu) + 2.5 x NRC – 0.5 x NRG
și
Pentru clasele V-VIII:
P = 20 (oficiu) + 2 x NRC – 0.5 x NRG
unde
NRC – numărul de răspunsuri corecte
NRG – numărul de răspunsuri greșite.
Întrebările fără răspuns nu se punctează, dar nici nu se depunctează.

 

8. Durata concursului

La clasele II-VIII, durata probei online este de 70 minute. Cu mențiunea că la Etapa Online, elevii se pot loga în intervalul orar 15:00-20:00.

Exemplu: Daca un elev se va loga la ora 19:30 și va da start competiției, atunci sistemul îl va lăsa să răspundă la întrebări până la ora 20:40 și îl va scoate automat la ora 20:40 (când se vor termina cele 70 minute acordate fiecărui elev)

La clasele II-VIII, durata probei scrise este de 2 ore, INTERVAL 10:00-12:00.

Având în vedere ca timpul mediu alocat este de 3-4 min / întrebare, participanții sunt sfătuiți să își folosească timpul eficient.

 

9. Corectarea lucrărilor

9.1. Etapa Online:

Corectarea răspunsurilor se face computerizat, asigurând calcularea imparțială punctajelor și stabilirea clasamentelor.

Calculatorul va afișa, rând pe rând, câte o întrebare pe ecran. In timpul concursului, din momentul în care elevii dau start competiției online, nu vor avea posibilitatea să pună pauză. Dacă doresc să amâne rezolvarea unei probleme, elevii pot apasă butonul “Următor”, iar calculatorul va afișa următoarea întrebare. La finalul testului, dacă mai au timp, elevii pot opta pentru reluarea problemelor nerezolvate, dar aceasta opțiune va fi valabilă o singură dată.

Rezultatele Etapei Online vor fi afișate pe data de, 18 noiembrie 2024. Se vor califica pentru Etapa Scrisă primii 50 de elevi clasați din fiecare clasă la nivel de județ și care au obținut un punctaj de minim 50 de puncte, iar pentru București primii 50 de elevi clasați din fiecare clasă la nivel de sector și care au obținut un punctaj de minim 50 de puncte.

ATENTIE! Dacă pentru o categorie de clasă ( clasa a II-a, a III-a, etc) dintr-un județ se vor înscrie mai puțin de 50 de elevi la Etapa Online, aceștia se vor califica toți in Etapa Scrisă ce se va susține în centrul ales de Inspectoratul Școlar, însă nu vor avea un câștigător al Taberei Naționale. Tabăra Națională se acordă elevului cu cel mai mare punctaj / clasă / județ dacă la categoria respectivă de clasă s-au calificat cel puțin 50 de elevi la Etapa Scrisă.

 

9.2.Etapa Scrisă:

La această etapă se vor prezenta în centrele de concurs doar elevii calificați în urma Etapei Online.

Cheltuielile legate de transportul elevilor până la centrul de examen nu sunt suportate de către organizatori.

Completarea corecta a foii de răspuns face parte din joc. Foile de răspuns trebuie completate cu pix albastru, iar încercuirea trebuie să se facă apăsat, astfel încât, calculatorul să poată citi răspunsurile de pe foaie. Calculatorul poate să nu recunoască semnele făcute cu alte simboluri (cruciulițe, liniuțe, puncte etc).Foile de răspuns nu trebuie să prezinte pete sau ștersături.

Calculatorul semnalează situațiile în care lucrarea nu a fost realizată individual, concurenții fiind în acest caz eliminați din concurs.

Corectarea răspunsurilor se face computerizat, asigurând calcularea imparțială a punctajelor și stabilirea clasamentelor.

Rezultatele vor fi afișate in contul fiecărui elev.

In perioada de 23 decembrie 2024 se vor afișa rezultatele parțiale ale elevilor, online (in contul fiecărui participant), iar in perioada 23 decembrie - 3 ianuarie 2025 se pot depune contestații pana in ora 14:00. In data de 14 ianuarie 2025 se va afișa clasamentul final. Afișarea rezultatelor finale in funcție de numărul contestațiilor, data de afișare poate suferi modificări. Organizatorul poate modifica data de afișare a rezultatelor finale.

 

10. Baraj

Următoarele reguli de calificare se vor aplica primilor 50 de elevi din fiecare clasă/județ:

10.1.In cazul egalității de puncte între mai multe lucrări, se va califica elevul care a obținut un coeficient mai mare. Coeficientul este format din: numărul total de răspunsuri corecte, numărul total de răspunsuri corecte la probleme cu un grad foarte înalt de dificultate (F.D), numărul total de răspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate avansată (A.), numărul total de răspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate medie (M.) și numărul total de răspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate ușoară (U.).

Gradele de dificultate ale subiectelor vor fi stabilite după concurs, în funcție de procentajul răspunsurilor corecte pentru fiecare întrebare în parte. Acest algoritm de calcul se va folosi pentru stabilirea gradelor de dificultate pentru toate întrebările. Întrebările la care procentul de răspunsuri corecte va fi cel mai mare vor fi considerate Ușoare, iar cele la care procentul de răspunsuri corecte va fi cel mai mic vor fi considerate Foarte Dificile.

Vor rezulta astfel in urma calculării de către aplicația noastră în funcție de procentul de elevi care au răspuns corect, pentru clasele II-IV: primele 14 întrebări la care au răspuns corect cei mai mulți dintre elevi vor fi considerate U, următoarele 8 întrebări vor fi de dificultate M, următoarele 4 întrebări clasate vor fi de nivel A, iar ultimele 4 clasate vor fi considerate F.D. Pentru clasele V-VIII vom avea următoarea distribuție în funcție de procentul de elevi care au răspuns corect : primele 14 întrebări la care au răspuns corect cei mai mulți dintre elevi vor fi considerate U, următoarele 12 întrebări vor fi de dificultate M, următoarele 8 întrebări clasate vor fi de nivel A, iar ultimele 6 clasate vor fi considerate F.D.

10.2. In cazul în care mai mulți elevi au același punctaj și același coeficient de dificultate se vor califica toți.

10.3. In cazul in care vor exista elevi care vor avea același punctaj și coeficient de dificultate cu elevul clasat pe locul 50, și aceștia vor fi calificați pentru Etapa Scrisă.

Acest regulament este valabil pentru Concursul Național de Matematica LuminaMath 2024-2025. Orice modificări ale prezentului regulament vor fi aduse în timp util la cunoștința școlilor participante.


Contactați-ne daca aveți dificultăți la conectare.

Cum mă înscriu online la Luminamath

Pentru înscrierea la concurs este necesar să creați un cont pe platforma luminamath.org și să parcurgeți câțiva pași simpli.

1.png
01

Înregistrare

Primul pas este crearea unui cont pe platforma www.luminamath.org

2.png
02

Verificare

La adresa de email cu care ați făcut înscrierea veți primi un mesaj cu un link pentru confirmarea adresei de email și a înscrierii

3.png
03

Conectare

Asigurați-vă că utilizatorul (adresa de email) și parola sunt corecte, și aveți acces la contul dumneavoastră înainte de ziua examenului

4.png
10

Examinare

În ziua examenului vă conectați la cont cu utilizatorul și parola setate.
Vă dorim SUCCES!